Cantitate record de trufe, contractată în Sălaj. A început recoltarea unei tone de „diamante negre”

Direcția Silvică Sălaj a anunțat contractarea pentru acest an a unei cantități de 1.000 de kilograme de trufe, acestea urmând să fie recoltate din pădurile sălăjene aflate în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor.

Potrivit directorului Direcției Silvice Sălaj, Viorel Mihiș, anul trecut, cantitatea de trufe culese din pădurile sălăjene a ajuns la 500 de kilograme, întreaga cantitate fiind contractată și livrată. Conform datelor oficiale, prețul unui kilogram de trufe oscilează între câțiva euro și câteva sute de euro sau chiar mai mult. Puțini sunt cei care știu că în pădurile Sălajului se găsesc importante cantități de trufe, în zona orașului Cehu Silvaniei fiind căutători specializați care activează aici de ani buni. Nicolae Racolța este sălăjeanul care și-a dedicat ani pentru activitatea de căutare și studiere a trufelor, a scris inclusiv lucrări despre trufe. „Activitatea de căutare a trufelor se desfășoară cu ajutorul unor câini special dresați pentru această activitate. Au un simț olfactiv foarte bine dezvoltat. Mirosul îi ajută să depisteze locurile în care cresc trufe. În general, trufele se găsesc în pădurile de foioase. Trufele agreează anumite specii de arbori pe lângă care cresc. Trufele preferă speciile de stejar, carpen, alun, fag, dar și altele. Și în pădurile din țara noastră există trufe, iar cea mai întâlnită este trufa neagră de vară. Această trufă este răspândită și în pădurile din județul nostru. Ea poate fi recoltată din luna iunie și până în luna decembrie sau chiar ianuarie.  Prețul trufelor variază, se schimbă de la o săptămână la alta, este dat de o bursă specială. Prețul este mai mic dacă recolta de trufe este mai mare”, a punctat Nicolae Racolța.

Ce sunt trufele?

Potrivit www.trufe.ro, trufele sunt cele mai prețioase ciuperci care cresc în natură. Fiind foarte rare și gustoase, trufele se numără printre cele mai scumpe și apreciate delicatese, motiv pentru care sunt cunoscute și sub denumirea de diamante negre. „Trufele fiind organisme vii sunt foarte perisabile și din această cauză se recomandă să fie depozitate în locuri răcoroase, în frigider. Se înfășoară într-o hârtie absorbantă, pânză de bumbac și se pune într-un borcan de sticlă, în rafturile inferioare ale frigiderului. Trufele sunt potrivite pentru orice fel de mâncare, în sosuri sau felii crude, având un gust plăcut și aspect atractiv și decorativ”, se mai arată în prezentarea de pe www.trufe.ro.

Sursa foto: Facebook Monica Mihali

One Thought to “Cantitate record de trufe, contractată în Sălaj. A început recoltarea unei tone de „diamante negre””

  1. […] Direcția Silvică Sălaj a anunțat contractarea pentru acest an a unei cantități de 1.000 de kilograme de trufe, acestea urmând să fie recoltate din pădurile sălăjene aflate în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor. Potrivit directorului Direcției Silvice Sălaj, Viorel Mihiș, anul trecut, cantitatea de trufe culese din pădurile sălăjene a ajuns la 500 de kilograme, întreaga cantitate fiind contractată și livrată. Conform datelor oficiale, prețul unui kilogram de trufe oscilează între câțiva euro și câteva sute de euro sau chiar mai mult. Puțini sunt cei care știu că în pădurile… Citeste mai mult […]

Leave a Comment